Gemiddelde 9,2 beoordelingen

Winnende bod koop huis

Hoe doe je het winnende bod?

In de huidige overspannen woningmarkt is er veel vraag en weinig aanbod. Het komt dus vaak voor dat je niet de enige kandidaat koper bent met interesse in de woning. In sommige gevallen komen er wel meer dan 30 mensen bezichtigen. De verkopend makelaar zal dan vaak ook een verkoop op inschrijving doen. In dit geval moet je voor een bepaalde tijd een éénmalig uiterste bod doen. Hoe win jij nu de bieding zonder door al je financiële grenzen heen te gaan?

We hebben een aantal nuttige tips voor je op een rijtje gezet.

Doe je onderzoek

Als koper heb je een wettelijke onderzoeksplicht. Het is dus van belang dat je je goed inleest in alle aangeleverde stukken, de omgeving goed verkend en de woning tijdens de bezichtiging goed bekijkt. Laat de “roze bril” thuis bij de bezichtiging en stel vragen aan de verkopende makelaar. Desnoods stel je de vragen achteraf nog even. Dit is geen probleem. Ben je niet goed bekend in de buurt rijd dan op verschillende tijdstippen even door de straat en wijk.

We hebben even een handig checklijstje voor je gemaakt:

  1. Lees de NVM vragenlijst goed door
  2. Wat blijft er achter in de woning (lijst van zaken)
  3. Hoe is de buurt en zijn de buren?
  4. Zijn er grote bouwkundige gebreken of hoe is het onderhoud?
  5. Zijn er plannen in de omgeving? O.a. te vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl of Google het adres eens.
  6. Bij een VVE, check alle stukken, MJOP’s etc.

 

Financieel

Nu je een goede indruk hebt gekregen van de woning en de buurt tijdens de bezichtiging en je bent nog steeds enthousiast dan wordt het echt spannend. Hoe ga je al je indrukken en verwachtingen vertalen in een “winnend bod” op een verantwoorde wijze? Het is zaak om nu de financiële plaatjes op orde te krijgen.

Wat kan ik lenen?

Zorg ervoor dat je goed uitzoekt waar je financiële mogelijkheden en onmogelijkheden liggen. Wat kan ik lenen? Wat kost het? Het is verstandig om hier je financieel adviseur bij te betrekken. Een simpele online check op internet is niet voldoende en kan een groot risico met zich meebrengen.

Wat is de reële waarde van het huis?

Probeer een beeld te krijgen waarvoor vergelijkbare woningen in de buurt zijn verkocht. Hebben ze lang te koop gestaan? Is de vraagprijs reëel, te laag of te hoog? Koop je de woning straks boven de vraagprijs maar boven de taxatiewaarde dan zul je meer eigen geld moeten inbrengen.

  • Checklist financieel:
  • – Wat kan ik lenen?
  • – Hoe lang duurt de aanvraag?
  • – Moet ik eigen middelen inbrengen / aantonen?
  • – Wat is de reële waarde indicatie van de woning?
  • – Wat zou ik “teveel” willen betalen om de woning te krijgen?

Schakel een deskundige in

Het is een klein beetje “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”. Heb je weinig ervaring en ben je onzeker? Het is eigenlijk heel verstandig om altijd een eigen aankoop makelaar in te schakelen die voor jouw belang op komt. Zelf koop je niet elke dag een huis en het is wel fijn om een eigen deskundige aan jouw kant te hebben. Met een getraind oog ziet een NVM aankoop makelaar natuurlijk veel meer, weet hoe de gebruiken en regels zijn en bovenal je krijgt een reëel inzicht in de waarde van de woning. Daarnaast wordt ook alles juridisch voor je getoetst. Ook een verkopend makelaar vindt het vaak prettig als er ook aan kopers zijde een professionele makelaar de belangen behartigd.

Let op! Een hypotheek adviseur is géén aankoop makelaar. De verkopende makelaar, hoe vriendelijk ook, treedt op namens de verkoper.

Het winnende bod

Als je alles goed hebt onderzocht en je wilt het huis of appartement dolgraag hebben dan kun je deze punten meenemen in je bieding. Naast het financiële aspect kijkt  een verkoper ook naar de randvoorwaarden. Een verkoper wil natuurlijk het hoogste bod maar ook de zekerheid dat alles door gaat en snel afgehandeld wordt.

Bedrag:

Vul een bedrag in waar je zelf ook volledig achterstaat en wat financieel verantwoord is. Bied je boven de vraagprijs, ga er dan van uit dat je mogelijk meer eigen middelen moet inbrengen.

Datum:

Ben je flexibel geef dit dan ook aan in je bod of verwijs naar de wensdatum van de verkopende partij. (Denk aan geldigheidsduur van hypotheekoffertes!)

Voorwaarden:

Een verkoper wil natuurlijk zo min mogelijk voorwaarden in zijn contract. Denk hierbij aan het financiële voorbehoud en de technische keuring. Het is echter niet zonder risico’s om geen voorwaarden op te nemen.

  • – Voorbehoud financiering: De meeste kopers zullen dit opnemen in hun bieding en het is gebruikelijk. Je kunt wel aangeven dat je bijvoorbeeld een lager bedrag nodig hebt (dus eigen middelen) en dat de hypotheek goed is gecheckt. Tip: noem de hypotheek adviseur zodat de makelaar weet dat je goed bent voorbereid.
  • – Voorbehoud bouwkundige keuring: Een bouwkundige keuring geeft jou als koper meer zekerheid als je een huis koopt. Zeker bij een oudere woning. Het is voor de verkoper een extra “onzekerheid”. Doe je de keuring voor het ondertekenen dan kost het veel tijd voordat de koop echt gesloten is. Neem je een voorbehoud op in de koopakte dan is dit sneller maar moet het opgenomen bedrag wel reëel zijn in relatie tot de grootte, prijsklasse en ouderdom/staat van de woning.

Een persoonlijke noot:

De verkopers kennen je niet en gaan af op het beeld wat de makelaar schetst op basis van de bezichtiging en de bieding. Het kan soms slim zijn om wat meer te vertellen over jezelf en je gezin. Het kan extra vertrouwen en sympathie opwekken bij een gunning mochten de biedingen heel dicht bij elkaar liggen.

 

Je hebt het winnende bod!

Gefeliciteerd! Er is een belangrijke stap gezet in de aankoop van jouw nieuwe droomhuis. Nu is het van groot belang dat je zo snel mogelijk een door beide partijen getekende NVM koopovereenkomst in handen hebt.

Een mondelinge overeenstemming is bij onroerend goed namelijk niet bindend en als er een hoger bod nog binnenkomt dan moet de makelaar deze altijd voorleggen aan de verkopers!

Een paar belangrijke punten op een rijtje:

  1. Een mondelinge koop is niet bindend en niet rechtsgeldig
  2. Check de koopakte, maar ook de lijst van zaken en NVM vragenlijst!
  3. Teken snel een NVM modelkoopovereenkomst (*zie onze video)
  4. Je hebt wettelijk altijd 3 dagen bedenktijd als koper
  5. Start direct met je hypotheek aanvraag
  6. Kies een notaris in de buurt van de woning