Gemiddelde 9,2 beoordelingen

Bouwkundige keuring

Het kopen van een woning is een spannende aangelegenheid en er gaan grote bedragen mee gemoeid. Als koper moet je soms snel beslissen en krijg je niet altijd voldoende tijd tijdens een bezichtiging. Natuurlijk zie je sommige gebreken direct en neem je dit mee in je bod of begroting.

De verkopend makelaar of je eigen aankoopmakelaar zal je natuurlijk wijzen op de gebreken die ze zien en de verkoper heeft zijn NVM vragenlijst goed ingevuld. Is dit voldoende?

 

 

Kapot raam keuring

Makelaar is geen bouwkundige

Een NVM makelaar heeft door zijn of haar opleiding en ervaring een behoorlijke bouwkundige kennis en kunde maar het zijn per definitie geen bouwkundigen. Dit is echt een specialisme en vergt meer diepgang. Verkopers hebben veelal ook slechts een beperkte bouwkundige achtergrond of kennis.

Onderzoeksplicht

In de NVM koopakte staat letterlijk dat je de woning in principe koopt met alle zichtbare en onzichtbare gebreken. De verkopende partij heeft van rechtswege een meldingsplicht. De koper heeft echter ook een degelijke onderzoek plicht. Je zult dus zelf goed moeten kijken, doorvragen en nader onderzoek moeten doen als er bepaalde gebreken gemeld zijn.

 

Bouwkundige keuring

Wanneer een keuring

Het enige goede antwoord is eigenlijk “altijd”. Een recent gebouwde woning kan namelijk ook bouwkundige gebreken hebben. Bouwen is en blijft mensenwerk. Hoe ouder de woning, hoe groter de kans dat er gebreken zijn. Constructief maar natuurlijk ook door veroudering of klimaatverandering.

Zekerheid

Je kunt je als koper bij de aankoop van een huis nooit 100% beschermen door een bouwkundige keuring. De keurder heeft geen röntgen ogen en mag niks openbreken om de keuring uit te voeren. Een deugdelijke keuring is wel de beste oplossing om je te behoeden voor een bouwkundige miskoop. Daarnaast heb je met een bouwkundig rapport ook een soort nul-meting en krijg je advies voor verwacht onderhoud en verduurzaming.

Nutsvoorzieningen

Welke keurder moet ik inschakelen?

Er zijn diverse bedrijven actief in de markt voor bouwkundige keurder. De kwaliteit verschilt ook enorm is onze ervaring. Zoek in ieder geval een keurder die is aangesloten bij een branche organisatie zoals Vakkundig Gekeurd.

Wij hebben hieronder een aantal bedrijven opgenomen die wij regelmatig tegenkomen en waar we goede ervaringen mee hebben. Uiteindelijk bepaal jij zelf wie je inschakelt voor de keuring van jouw nieuwe huis.

Vraag hier direct je bouwkundige keuring aan!
# Tip: Ga mee met de keuring zodat je ook vragen kunt stellen