Gemiddelde 9,2 beoordelingen

Huis gekocht? Voorkom vertraging bij je hypotheek aanvraag!

19 juli 2022

Heb je net je droomhuis gekocht? In deze markt is dit natuurlijk fantastisch mooi nieuws! Wij willen je als makelaar (zowel verkoop als aankoop) graag een belangrijke tip geven om na de stressvolle fase van een huis zoeken, bieden en kopen nog meer stress te voorkomen. ONZE TIP: Vraag zo snel mogelijk een taxatie aan van de door jouw gekochte woning!

Nieuw NWWI rapport per 1 oktober 2021

Per 1 oktober a.s. zijn taxateurs namelijk verplicht om te gaan werken met het nieuwe model taxatierapport 2021. Dit rapport zou eigenlijk al per 1 juli 2021 van kracht worden maar is uitgesteld vanwege het feit dat er technisch nog veel niet op orde was bij de software leveranciers en andere stakeholders in de keten. Er gaat namelijk enorm veel veranderen in het nieuwe rapport. Wij verwachten dat dit zeker in het begin kan leiden tot vertragingen bij een taxatieaanvraag. En wel hierom.

Allereerst moeten alle taxateurs opnieuw een examen afleggen om te mogen blijven taxeren. In combinatie met de nieuw extra werkzaamheden zullen diverse “oude” taxateurs stoppen met taxeren. Er zijn dus minder taxateurs beschikbaar om de taxaties uit te voeren.

De taxateurs die geslaagd zijn en wel blijven taxeren die hebben pas enkele weken geleden voor het eerst het nieuwe rapport mogen inzien. Nu moet men aan de slag om de processen te stroomlijnen en te wennen aan het nieuwe rapport. De software is pas net beschikbaar en er is nog geen echte ervaring met het nieuwe rapport.

Dit rapport is veel uitgebreider dan het vorige rapport en vereist veel meer van de taxateur op diverse vlakken. Zowel bij de opname in de woning maar ook daarbuiten. Een van de grote veranderingen is dat de taxateur een bouwkundige opname moet doen. Bij slecht onderhoud moet er ook een calculatie gemaakt worden van de te verwachten herstelkosten. Kort gezegd de verwachting is dat een taxateur circa 2 uur meer tijd nodig heeft voor het correct uitvoeren van de taxatie. Zeker in het begin kan dit zelfs nog langer zijn. Heb je een oud pand gekocht met veel gebreken danwel achterstallig onderhoud dan kan een aanvullende bouwkundige keuring noodzakelijk zijn.

We hebben hetzelfde recent gezien met de nieuwe energielabels. Er was een tekort aan inspecteurs en ervaring met als gevolg enorme wachttijden en hogere kosten.

Heb je dus net een woning gekocht met een financieringsvoorbehoud? Vraag dan direct een taxatierapport aan. Zo voorkom je dat de financieringsaanvraag dadelijk vertraging oploopt door de taxatie.

Auteur
Joris Maas
Register Makelaar & Taxateur o.z. ( RM RT) CIPS