Gemiddelde 9,2 beoordelingen

De oplevering

30 mei 2023

De oplevering van je verkochte woning

Hoera! Je huis of appartement waar je altijd met veel plezier hebt gewoond is succesvol verkocht en de notariële overdracht komt dichterbij. De verhuizing, al dan niet door een erkend bedrijf, staat gepland, de dozen zijn gepakt en de gezelligheid is uit de woning. Zelf heb je emotioneel het hoofdstuk van je oude woning afgesloten en gaat helemaal op in de inrichting van het nieuwe (t)huis.

Hoe laat je de oude koopwoning achter?

Voor veel kopers en verkopers zit hier een verschil in de verwachtingen, al dan niet door eigen ervaringen en regels bij huurwoningen. Bij huurwoningen is de oplevering vastgelegd in de huurovereenkomst met algemene bepalingen en dient de woning weer in dezelfde staat worden opgeleverd. Dus inclusief het dichten van gaatjes en reparatie van andere schades welke door huurder zijn toegebracht.

Bij koopwoningen ligt dit net iets anders. Een koper koopt de woning immers in de staat waarin deze zich tijdens het sluiten van de overeenkomst bevond. Dus inclusief de gaatjes in de muur.

Het is dus niet duidelijk in wetgeving of iets dergelijks vastgelegd hoe een woning zou moeten worden opgeleverd behalve in art 7.2 van de koopovereenkomst waarin staat vermeld dat de woning leeg en ontruimd moet zijn. Een andere term die je meer uit het gewoonterecht haalt is “bezemschoon”. Maar ook de term “bezemschoon” is een rekbaar en subjectief begrip.

Er kan dus bij een oplevering een discussie ontstaan tussen verkopende en kopende partij die voorkomen had kunnen worden.. Als makelaar willen we dit uiteraard voor zijn en je wat handige tips geven.

Handige tips voor een tevreden koper

Wil je de oplevering van je woning voor de koper zo goed mogelijk laten verlopen dan hebben we wat handige tips voor je.

  • Leef je in de situatie van de koper(s) in, hoe zou je zelf graag je nieuwe woning opgeleverd willen hebben
  • Loop voor de verhuizing goed de lijst van zaken na. Heb je twijfels over een item of wil je iets extra’s achterlaten. Overleg dit met de koper(s). Niet elke koper zit te wachten op oude kastjes, tuingereedschap, lege verfblikken etc. Hoe goed ook bedoeld.
  • Maak de woning grondig schoon, een koper heeft de woning ook schoon bezichtigd
  • Repareer gaten die achter gemonteerde meubels zaten. Geeft een netter beeld
  • Is er schade repareer deze. Bijvoorbeeld een los stopcontact, losse trapleuning.
  • Verzamel alle tekeningen, facturen, gebruiksaanwijzingen en garantiebewijzen.
  • Vergeet de millieupas niet (o.a. in Eindhoven)
  • Zorg ervoor dat de tuin netjes is en de kliko’s leeg zijn
  • Verzamel alle sleutels, ook bij buren, bekenden etc
  • Geef je adreswijzigingen tijdig door aan de diverse instanties

Ook een simpel bloemetje op de aanrecht geeft een koper een welkom gevoel. Zo kun je met een gerust hart de woning overdragen en wordt de overdracht bij de notaris een feest.

Heb je vragen over de inspectie of de overdracht? Je kunt altijd even contact met ons opnemen.

 

 

 

 

 

 

 

Vragen over dit onderwerp of wil je meer weten over de verkoop van een woning?
We helpen je graag!
Beoordelingen van onze klanten
10
Deskundigheid
10
Lokale marktkennis
10
Prijs / kwaliteit
10
Service en begeleiding
Prettig contact en direct een basis van vertrouwen. Kundig en duidelijk naar ons en naar potentiële kopers toe, maar wel verpakt met een vriendelijke, warme aanpak. Wij zijn meer dan tevreden met de manier waarop en de prijs waarvoor ons huis is verkocht.
Verkoper Waterlinie 83 Eindhoven Geschreven op 26 januari 2024
Auteur
Joris Maas
Register Makelaar & Taxateur o.z. ( RM RT) CIPS