Wonen in Strijp

Hoewel Strijp in bij de meeste mensen de afgelopen decennia bekend is vanwege de herontwikkeling van Strijp-S komt de naam Strijp (Stripe) al voor in een oorkonde uit 1303 van Hertog Jan II. Uit opgravingen is echter gebleken dat er al nederzettingen waren in de 6e eeuw. In de middeleeuwen ontstond een agrarische nederzetting en in de 19e eeuw kwamen de bedrijven en veranderde Strijp.

Met Strijp-S en de bouw van de woonwijken Drents dorp en het Philips dorp drukt Philips zijn stempel op het gebied. Na de annexatie in 1920 werd Strijp meer en meer in de stad geïntegreerd. Tot op heden heeft Strijp met het Trudoplein nog steeds een dorps karakter binnen de stad en met Strijp-s is het ook een creatieve broedplaats geworden. Uiteraard mogen we het PSV stadion ook niet vergeten voor het sportieve aspect.

Ook een van de grootste groene zones van Eindhoven bevindt zich in dit stadsdeel de Wielewaal met het oude landgoed van Frits Philips.

Strijp bestaat uit 3 wijken te weten Oud Strijp ofwel Strijp binnen de ring, De Halve Maan en Meerhoven. Gezien de opzet en grootte van Meerhoven hebben we dit als een apart stadsdeel beschreven.

De bekendste wijken in Strijp zijn het Vonderkwartier, Drents Dorp, Philipsdorp, Lievendaal, Wielewaal en Engelsbergen.

  • Levendige Trudopleintje
  • Strijp-S
  • Evoluon
  • Drents Dorp en Philipsdorp
  • PSV stadion