Wel of geen bouwkundige keuring?

Niet iedereen laat een bouwkundige keuring doen bij het kopen van een huis. Ondanks dat de keuring standaard in het koopcontract staat, is er door de krapte op de huizenmarkt niet altijd de tijd en/of ruimte voor. Wat is nu verstandig om te doen?

Gestandaardiseerd maar niet verplicht

Sinds 1 februari 2018 staat een bouwkundige keuring standaard in het koopcontract. Dit betekent dat een koper de koop kan afblazen als bij een bouwtechnische keuring ernstige gebreken worden aangetroffen of herstelkosten boven een afgesproken maximum komen. Dit betekent niet dat het verplicht is. Deze afspraak is gemaakt door VEH en de Consumentenbond samen met makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro. 

Wat houdt een bouwtechnische keuring in?

Deze keuring geeft in hoofdlijnen een beeld van de bouwkundige staat van de woning en een inzage in de kosten om het huis in goede staat te brengen. Elk bouwdeel wordt in onderdelen verdeeld. Bij een verdieping wordt er bijvoorbeeld gekeken naar plafonds, scheidingswanden, kozijnen/deuren, hang- en sluitwerk, isolerende beglazing, vloerafwerking en bad- en doucheruimte. Van elk onderdeel wordt de conditie bepaald, evenals de bevindingen, maatregelen en kosten. 

Krappe huizenmarkt

Uit meerdere onderzoeken van dit jaar blijkt dat er bij aankopen vaak geen bouwtechnische keuring wordt gedaan. Een reden hiervoor is dat kopers vaak snel moeten reageren bij de aanschaf van een huis omdat er meerdere gegadigden zijn. Maar een andere reden is ook dat kopers een ‘jong’ huis kopen van een aantal jaar en denken dat een bouwtechnische keuring niet nodig is. Ze willen hier geld op besparen. 

Voorkom narigheid, laat een keuring doen

Joris Maas: ‘’Wij vinden een bouwkundige keuring voor woningen (met name ouder dan 10 – 15 jaar) altijd een verstandige keuze. Je gaat een grote aankoop doen in een op dit moment verhitte huizenmarkt waarbij je in alle haast je besluit moet nemen. Door het uitvoeren van de keuring voldoe je ook aan je wettelijke onderzoeksplicht als koper. Dit kan daarnaast een hoop narigheid en discussie voorkomen want je hebt een soort “0-meting” wat de bouwkundige toestand van de woning was/is ten tijde van aankoop. Let op! Een bouwkundige keuring is en blijft een visuele schouwing en geeft nooit 100% dekking op “verborgen” gebreken.’’