kluswoning

Waar moet je op letten bij het kopen van een kluswoning?

Door de stijgende prijzen op de woningmarkt wordt er steeds meer voor een kluswoning gekozen. Bij het kopen van een kluswoning zijn er vaak minder gegadigden dan bij een huis dat al helemaal af is, waardoor je het voor een aantrekkelijker bedrag kunt kopen. Een voordeel van een kluswoning is dat je het helemaal naar je eigen wens kan gaan verbouwen en inrichten. Een groot nadeel is dat het soms lastig in te schatten is hoeveel kosten je nu daadwerkelijk kwijt bent, en deze kunnen aardig gaan oplopen. Wij geven tips waar je op moet letten!

Bouwkundig rapport opstellen

In onze vorige blog hebben we er ook al over geschreven, het laten opstellen van een bouwkundig rapport. Dit is bij een nieuwbouwwoning vaak niet nodig, maar zeker een vereiste bij het kopen van een kluswoning. Wie weet zijn er wel verborgen gebreken die heel veel extra geld gaan kosten.

Zet alles op een rijtje

Aan de hand van de keuring kun je op een rijtje gaan zetten hoeveel alle aanpassingen gaan kosten. Stel een duidelijke begroting voor jezelf op. En houd hierbij daarnaast nog rekening met onvoorziene kosten, wij adviseren om met 15% extra kosten rekening te houden. Maak daarna een planning zodat je weet waar je naartoe moet werken.

Houd rekening met vergunningen

Wil je ook buiten je woning gaan verbouwen? Bijvoorbeeld een dakkapel of aanbouw? Vergeet dan niet het bestemmingsplan van de gemeente te checken. Ook bij het weghalen van een dragende muur heb je een vergunning nodig.

Uitbesteden of zelf doen?

Hoe handiger je bent, hoe meer je kunt besparen op verbouwingskosten. Maar overschat het werk van vakmensen niet. Soms is het gewoon veiliger en makkelijker om iets door een professional te laten doen. Kunnen jullie verder met de andere punten op jullie to-do-lijst.

Winst op je woning

Je denkt er natuurlijk nog niet meteen aan terwijl je aan het klussen bent, maar het is natuurlijk altijd mooi meegenomen als je uiteindelijk ook je woning weer kunt verkopen met winst. Er zijn een aantal punten die voor waardevermeerdering kunnen zorgen; denk hierbij aan:

  1. Wooncomfort gaat omhoog
  2. Moderne uitstraling
  3. Nieuwe materialen zoals een keuken
  4. Energiebesparende materialen
  5. Extra m2 na een uitbouw of dakkapel

Extra hypotheek

In de vorige alinea vertelden we al dat door verbouwingen je je huis meer waard kunt maken. Daarom kun je er ook extra hypotheek voor krijgen. In een taxatierapport kun je laten vastleggen wat de waarde van de woning wordt na de geplande verbouwing. Op basis hiervan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen dan zonder verbouwing. 

Bouwdepot

Na een verbouwing stijgt de waarde van de woning meestal niet met hetzelfde bedrag als de kosten van de verbouwing. In dat geval kun je maar een deel van de verbouwingskosten meefinancieren. De rest van het bedrag moet je financieren met eigen geld.

Het deel van je hypotheek dat voor de verbouwing is bedoeld, wordt door de bank voor je gereserveerd in een bouwdepot. De facturen van de aannemer die de verbouwing uitvoert, kun je opsturen naar de hypotheekverstrekker. Deze facturen worden betaald uit het bouwdepot. Onze Hypotheek- en verzekeringsadviseur geeft je een passend advies op maat.

Tijd om je handen uit de mouwen te steken

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een kluswoning is het tijd om aan de slag te gaan met het breken, slopen en weer opbouwen van je droomhuis! Twijfel je nog om een kluswoning te kopen? Wij beantwoorden je vragen en helpen je met vinden met het vinden van een woning.