verkoop woning

Waar moet je op letten bij de verkoop van je woning?

Het is definitief: het is tijd voor de verkoop van je woning. Maar hoe ga je dit doen? Hoe kies je een verkoopmakelaar die bij je past? En waar moet je op letten als er kijkers komen? 

De juiste makelaar voor jou

Bij de keuze van de makelaar is het belangrijk dat je er een goed gevoel bij hebt. Vraag in je vriendenkring of aan je buren naar hun ervaringen met een makelaar. Vergelijk daarnaast thuis een aantal makelaars met elkaar en bekijk de online reviews, zowel op Funda als op social media. Bekijk ook op de website van de makelaar wat hun stappenplan is om woningen te verkopen. 

Ga bij een aantal makelaars op de koffie om kennis te maken en een waarde-indicatie af te geven. Laat ze een offerte maken waarin je antwoord krijgt op de volgende vragen:

 • Zijn de genoemde bedragen inclusief of exclusief btw?
 • Welke werkzaamheden vallen onder courtage en eventuele opstartkosten en welke niet?
 • Zijn er nog bijkomende kosten die je kunt verwachten? (Bijv. advertentiekosten?)
 • Wat is hun verkoopstrategie en met welke middelen doen ze dit?
 • Is de makelaar goed te bereiken? Kun je alleen traditioneel bellen/mailen, of kun je bijvoorbeeld ook snel schakelen via Whatsapp?
 • En ook handig om te weten: wat zijn de intrekkingskosten?

De presentatie van je woning

Je hebt een match met een verkoopmakelaar! Next step: foto’s van je woning. De foto’s van je woning zijn het meest bekeken onderdeel van jouw woningpresentatie. Makelaars werken samen met professionele fotografen voor prachtig beeldmateriaal en 360 graden foto’s. Hoe benadruk je de sterkste punten van je huis in de foto’s? Wij geven je een aantal tips voor de fotografie:

 • Houd een grote schoonmaak. Zorg dat je badkamer glimt, er geen vingerafdrukken op spiegels en deuren zit, de wasmand opgeruimd is en de bedden strak zijn opgemaakt. 
 • Haal persoonlijke spullen weg. Denk aan fotolijstjes, knutselwerkjes en jassen en schoenen in de hal. Haal het aanrecht leeg en berg zoveel mogelijk spullen van de badkamer op. Vergeet ook niet de spullen van je huisdier: krabpaal, hondenmand etc. Zorg dat tijdens het fotomoment de huisdieren bij de buren zijn zodat zij niet het middelpunt van de foto’s worden.
 • Creëer licht: open alle gordijnen, luxaflexen en andere raambekleding en zorg dat alle ramen gewassen zijn. 
 • Er worden ook buitenfoto’s gemaakt ,dus zorg dat je vooraanzicht en tuin netjes opgeruimd zijn en het gras gemaaid is. Zet de afvalbakken uit zicht en leg kussens in het tuinmeubilair. 

In de spotlight

De foto’s zijn gemaakt, de makelaar heeft een aansprekende tekst over je woning geschreven: tijd om de wereld je woning te laten zien. Je hebt van te voren de verkoopstrategie met de makelaar besproken. Je huis komt niet alleen op Funda, maar wordt op een originele manier gepresenteerd op social media. De makelaar zorgt ervoor dat de juiste mediamix gebruikt wordt om jouw woning onder de aandacht te brengen van de doelgroep.

Tijd voor appeltaart!?

De verkoopstrategie van je makelaar heeft gewerkt: er staan een aantal bezichtigingen gepland! Hoe zorg je voor de perfecte eerste indruk van je woning op de kijkers?

 • Ruim je huis en tuin uiteraard weer helemaal op. Berg alle persoonlijke spullen op, breng de huisdieren weer eventjes bij de buren en zorg dat de badkamer en keuken weer glimmen.
 • Creëer voldoende loopruimte en ruim speelgoed op zodat bezoekers niet ergens over struikelen.
 • Zorg voor een comfortabele temperatuur en maak je huis zo licht mogelijk.
 • Appeltaart bij de koffie is natuurlijk wel lekker, maar uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat kijkers een frisse, neutrale geur het prettigst vinden. De keuze is dus aan jou of zin hebt om een appeltaart te bakken of niet. 

De perfecte match voor de verkoop van je woning

De juiste verkoopmakelaar zorgt voor de juiste match en uiteraard het beste bod. Als je tevreden bent met het bod, de nieuwe kopers en de onderhandeling is het tijd voor de koopakte. De verkoopmakelaar helpt je met het doornemen en tekenen van de koopakte, de woninginspectie en de afhandeling bij de notaris. Na een laatste check vindt de sleuteloverdracht plaats en is je huis verkocht!

Benieuwd hoe wij jouw woning verkopen? Bekijk ons stappenplan of kom eens langs bij ons op kantoor.