vrijstelling overdrachtsbelasting

Vrijstelling overdrachtsbelasting en uitgestelde levering: hoe zit het precies?

Onlangs heeft de Tweede Kamer het tarief voor de overdrachtsbelasting voor starters verlaagd, hier hebben we al eerder een blog over gepubliceerd.  Het tarief van de overdrachtsbelasting is verlaagd  van 2% naar 0%. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo mag je niet ouder zijn dan 35 jaar en moet je verklaren dat je niet eerder van deze regeling gebruikt hebt gemaakt. Koop je samen een woning en is één van de partners ouder, dan geldt er een tarief van 1% over de koopsom. Je betaalt dan de helft van het normale tarief. Tot 1 april 2021 is er geen restrictie verbonden aan de koopsom van de woning.  Vanaf 1 april 2021 mag de koopsom niet hoger zijn dan €400.000.  Bij een koopsom boven dit bedrag betaal je dan weer het normale tarief van 2% over de gehele koopsom.

Natuurlijk wil iedereen gebruik maken van deze regeling van vrijstelling van de overdrachtsbelasting zolang het kan, maar de tijd begint te dringen. Creatieve oplossingen worden bedacht om toch nog gebruik te maken van het verlaagde tarief. De ‘regeling voortgezet gebruik’ is bijvoorbeeld zo’n regeling, maar dit gaat in de huidige situatie niet op. (bron: de Belastingdienst)

Wat betekent voortgezet gebruik?

Bij de regeling voortgezet gebruik blijft de eigenaar van de woning in de woning wonen terwijl de juridische levering (lees: levering bij notaris) al heeft plaatsgevonden. De koper laat de verkoper in dit geval nog even in de woning wonen voor dat deze naar zijn nieuwe woning verhuisd.  De verkoper blij, want geen stress voor een korte tussentijdse oplossing.  En de koper blij; want hij bespaart 2 % overdrachtsbelasting op zijn aankoop. Of toch niet? Helaas is dit trucje niet mogelijk.

De Belastingdienst legt dit als volgt uit

De koper voldoet op verkrijgingsdatum niet aan de voorwaarde dat hij de woning als hoofdverblijf gaat gebruiken. Deze voorwaarde houdt in dat de verkrijger (koper) ten tijde van de verkrijging ook de feitelijke macht over de woning dient te verkrijgen. In dit geval gebeurt dat niet en is de vrijstelling daarom niet van toepassing. Ook is het lage tarief dan niet van toepassing. De woning wordt gezien als belegging en dus het is hoge tarief van 8% van toepassing.  Je bent in dat geval dus 6% duurder uit. Heb je nog vragen over de vrijstelling van de overdrachtsbelasting? Neem contact op met een van onze aankoopmakelaars, zij adviseren je graag.