Zuiniger label

Verduurzamen loont!

Auteur Register Makelaar/taxateur (RMT)

Ga jij je huis verduurzamen?

Duurzaamheid is en wordt steeds meer een belangrijk onderwerp. Energieprijzen stijgen flink. In en om je woning kan je natuurlijk veel doen en kosten besparen op je eigen energieverbruik. De overheid wil dit stimuleren en stelt o.a subsidies beschikbaar om woningen te verduurzamen. Maar waar begin je?

Om daar achter te komen is het de vraag hoe het met de isolatie van woningen is geregeld door de jaren heen?

Huizen gebouwd voor 1974

Oude woningen, gebouwd voor 1974 zijn vaak niet of nauwelijks voorzien van isolatie. De kans bestaat dat er in de loop der jaren wel wat is verbeterd aan de woning. Bij oudere woningen is men vaak overgegaan tot het isoleren van het dak of het vervangen van de kozijnen of het plaatsen van dubbel glas. Over het algemeen kunt je ervan uitgaan dat vloerisolatie en gevelisolatie nog ontbreken.

Huizen gebouwd tussen 1975 en 1982

Huizen die zijn gebouwd in de periode tussen 1975 en 1982 hebben vaak matige dakisolatie, ook is er sprake van matige spouwmuurisolatie. De ramen in de woonkamer zijn over het algemeen uitgevoerd met standaard dubbel glas (dus geen HR++) en de ramen op de 1ste en eventueel 2de verdieping zijn uitgevoerd met enkel glas. Vloerisolatie ontbreekt over het algemeen.

Huizen gebouwd tussen 1983 en 1991

Nagenoeg alle woningen gebouwd in deze periode hebben bij de bouw matige isolatie gekregen. Er is sprake van matige gevelisolatie, vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het komt regelmatig voor dat woningen gebouwd in deze periode in de slaapkamers nog enkel glas hebben. Wil je groot onderhoud laten plegen, vervang dan in ieder geval het glas voor HR++ of triple glas. Wanneer er sprake is van een kruipruimte dan is het raadzaam vloerisolatie te laten aanbrengen. Ook het aan de binnenzijde en buitenzijde laten isoleren van uw woning levert u veel wooncomfort en besparing op.

 Huizen gebouwd tussen 1992 en 1999

De meeste huizen die zijn gebouwd in de periode 1992 tot en met 1999 zijn uitgevoerd met goede gevelisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. In principe is extra isolatie niet nodig, wel kunt je de woning energieneutraal maken. Bij het bouwen van je woning is gebruik gemaakt van dubbel glas. Ben je van plan te gaan klussen, dan is het raadzaam de kozijnen te laten vervangen door kunststof kozijnen en het dubbel glas voor HR++ glas of triple glas. Wil je vloerverwarming aanleggen, dan is vloerisolatie ook een goed idee.

Huizen gebouwd vanaf 2000

Huizen gebouwd na 1999 zijn vaak voorzien van goede isolatie, vaak zelfs HR++ glas. Verbetering van de isolatie is vaak niet nodig. Wel is het raadzaam om bij het gebruik van vloerverwarming te kiezen voor vloerisolatie. Ook kunt u er nog voor kiezen om een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen te laten installeren.

Nu je weet in welke periode de woning is gebouwd kun je kijken waar de woning kan worden verbeterd.  Laat je niet meteen verleiden tot dure installaties. Deze dragen zeker bij maar alleen als de basis (lees schil van de woning) goed geïsoleerd is.

We kunnen dit simpelweg in 4 stappen indelen:

 1. Quickwins
 2. Isoleren
 3. Duurzame energieopwekking
 4. Duurzaam verwarmen en koelen

Quickwins

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om eenvoudige maatregelen die meteen een resultaat geven. Je kunt daarbij denken aan:

 • Naad- en kierdichting
 • Pompschakelaar
 • Leidingisolatie
 • LED verlichting
 • Radiatorfolie
 • Waterzijdig inregelen

Isoleren

Hierbij kun je denken aan:

 • Spouwmuurisolatie
 • Vloerisolatie
 • Dakisolatie
 • Vervangen van kozijnen en beglazing
 • Gevelisolatie aan de binnenzijde

Let op! Isoleren en ventileren gaan samen. Alleen dan creëer je een prettig klimaat in de woning

Duurzame energieopwekking

Hierbij kun je denken aan:

 • Zonneboilers
 • Zonnepanelen
 • Windenergie

Duurzaam verwarmen en koelen

Hierbij kun je denken aan:

 • Warmtepomp
 • Laagtemperatuur verwarming
 • Infrarood verwarming
 • Etc

Hypotheek en energiebesparende maatregelen

Als je een huis koopt, verbouwd of je hypotheek gaat verhogen, zijn er mogelijkheden om deze kosten mee te nemen in de hypotheek. Dit is niet geheel vrij want de maatregelen moeten gebaseerd zijn op erkende energiebesparende maatregelen. Binnen de kaders van NHG kun je de regelgeving verder bekijken. Een financieel adviseur kan precies berekenen wat dit in jouw specifieke geval kan betekenen.

Er zijn dus vele mogelijkheden om jouw huis goed te isoleren en daarmee te besparen op je energierekening. Op onderstaande links kun je zien wat je zoal kunt besparen. Mogelijk kun je er ook subsidie voor krijgen.

Een lagere energierekening met NHG – NHG

https://www.isolatierevolutie.nl/

ISDE Subsidie 2021 – Isolatieloket