rentemiddeling

Laat jij geld liggen als huisbezitter?

In de huidige huizenmarkt wordt alleen nog maar gepraat over de woningnood en de steeds maar stijgende prijzen, ook in de regio Eindhoven. Overbiedingen, open huizen en bezichtigingen met meerdere kandidaten tegelijk zijn niet altijd een pretje voor de huizenkoper. Gelukkig heb jij al een paar jaar geleden een huis gekocht en is dit voor jou nu een “ver van je bed show”. Je woont fijn en hebt (nog) geen verhuisplannen. Op papier heb je inmiddels wel wat extra vermogen opgebouwd, maar je merkt er verder niks van.

Voel jij je al een aantal jaar thuis in je woning?

Grote kans dat je aardig wat geld laat liggen en zelf ook gebruik kunt maken van de huidige woningmarkt. Veel mensen betalen namelijk in hun hypotheekrente een risico-opslag. Soms wel 0.5% of meer! Nadat de hypotheek is afgesloten en voor enige periode in je huis woont, sta je hier vaak niet meer bij stil. 

Waarom nu iets doen?

De rente is historisch laag en de meeste huizen zijn flink in waarde gestegen. Hierdoor liggen er kansen voor huizenbezitters om flink geld te besparen. De geldverstrekker zal je er zelf niet op wijzen, wij doen dit wel!

Tip 1: Doe een waardecheck

Heb jij een behoorlijke overwaarde? Je kunt dan bij de meeste banken door middel van het aanleveren van een taxatie (NWWI) de risico-opslag laten vervallen. De kosten van een taxatie zijn in de meeste gevallen aftrekbaar en je hebt dit dan vaak al snel terugverdiend. Wil je al een indicatie van wat je woning waard zou kunnen zijn? Met onze online waardecheck krijg je een gratis indicatie binnen 3 minuten. Indien het de moeite waard is, kun je de echte taxatie aanvragen. Deze kosten zijn veelal fiscaal aftrekbaar, dus je krijgt al gauw 40% terug via de Belastingdienst.

Tip 2: Is rentemiddeling wat voor jou?

De rente is de afgelopen jaren ook flink gedaald. Het is daarom zeker de moeite om bij je geldverstrekker een verzoek in te dienen voor een zogenaamde rentemiddeling. Veel banken werken hieraan mee en de kosten zijn zeer gering. Wat houdt rentemiddeling precies in? Rentemiddeling betekent dat dat je de huidige rentevaste periode openbreekt en vervangt. Je nieuwe rente is het gemiddelde van je vorige rente en de actuele marktrente. 

Hierdoor profiteer je van de huidige lage hypotheekrente en worden je maandlasten direct lager. Je rente wordt tegen een laag percentage voor een langere periode vastgezet. Je krijgt wel een renteboete omdat je je rentevaste periode eerder openbreekt, maar deze wordt uiteindelijk verrekend met de nieuwe rente en betaal je dus gespreid over de rest van je looptijd. Houd er wel rekening mee dat je €250,- moet betalen aan administratiekosten voor het omzetten en je in je verdere rentevaste periode je rente niet meer verder kunt verlagen.

Tip 3: Kijk naar je financiële planning

Heb je nog een rente van 4% of hoger en geen concrete plannen om binnen 5 jaar te gaan verhuizen? Ook nu kan het toch een keer zinvol zijn om een check te doen bij de hypotheekadviseur. Wellicht is een oversluiting in combinatie met de extra overwaarde en de lage rente hét moment om te kijken naar je persoonlijke financiële planning. Het eerste vrijblijvende gesprek is veelal gratis en een goede investering.