makelaar kiezen eindhoven

Hoe kies je de juiste verkoopmakelaar?

Je hebt de keuze gemaakt: tijd voor een nieuwe woning. Maar eerst nog je oude woning verkopen. Natuurlijk poppen er direct een aantal vragen bij je op. Eerst kopen? Of toch maar eerst veilig de huidige woning verkopen? Hoe zit het met de hypotheek? Kan ik wel een overbrugging krijgen? Wat gebeurd er met de overwaarde? Welke makelaar in Eindhoven kiezen we? Wij hebben een stappenplan voor je opgesteld. 

Een makelaar is meer dan alleen een verkoper

Bij een verhuizing komen veel vragen en dilemma’s op je af. De meeste mensen verhuizen maar een paar keer in hun leven en zijn logischerwijs niet altijd op de hoogte van alle wet- en regelgeving. Hier ligt een belangrijke rol voor ons. Wij zijn dagelijks bezig met het realiseren van woondromen en verhuizingen van onze opdrachtgevers. In goede en in slechte tijden.

Met een realistische no-nonsense aanpak proberen onze ervaren makelaars (RMT) al tijdens de eerste kennismaking zich te verplaatsen in jouw situatie. Onze rol naast de “verkoper” van jouw huis is namelijk veel meer omvattend. Wij adviseren, geven raad en ontzorgen in deze, voor de meeste mensen, hectische periode. 

Stappenplan voor het kiezen van de juiste makelaar

Maar hoe kies je nu de beste makelaar voor jou? De juiste persoon en zijn team die je bijstaat in veelal de grootste financiële transactie in je leven. Waar moet je beginnen en waar moet je opletten? We hebben 4 handige stappen voor je op een rijtje gezet:

Stap 1: vooronderzoek
Je kunt online via websites zoals www.funda.nl al kijken welke makelaars veel in jouw buurt en segment actief zijn. Ook kun je kijken naar de reviews die klanten achterlaten. Op Funda zie je een overzicht met wat de makelaar afgelopen jaar heeft verkocht. Bekijk ook de websites van de makelaars om hier een gevoel bij te krijgen. Is dit een duidelijke en goed verzorgde website? Is het kantoor actief op Social Media? Het is ook zinvol om eens goed te kijken hoe de makelaar zijn aanbod presenteert. Denk hierbij aan mooie foto’s, pakkende teksten en sprekende video’s.

Stap 2: selectie
Uit je vooronderzoek komen een aantal kantoren naar voren. Het is slim om 2 tot 3 kantoren uit te nodigen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ben je op zoek naar een groot kantoor met een groot netwerk of liever de kleine makelaar om de hoek? Soms kan het goed zijn om verschillende typen kantoren uit te nodigen voor een verhelderend beeld. 

Stap 3: de kennismaking
Tijdens het kennismakingsgesprek zal de makelaar uitleggen wat de werkwijze is, eventueel al een prijsadvies geven en mogelijk een offerte. Een groot gedeelte van de werkzaamheden en diensten zullen op het oog vergelijkbaar zijn. Het verschil zit echter in de details! Is de makelaar geïnteresseerd in jullie? Vraagt hij/zij goed door? Of wordt er een eentonig, glad, verkoopverhaal afgedraaid? Je zult zelf ervaren dat er veel verschil zit in makelaars qua persoon, maar ook qua ervaring en opleiding.

Stap 4: de keuze
Het belangrijkste bij de keuze voor de makelaar is om “nuchter” te blijven. Een lage courtage en een hele hoge verkoopverwachting lijkt aantrekkelijk. Een valse start met de verkoop van je woning kost echter vaak veel meer. Je huis staat langer te koop en je behaalt in de regel een lagere opbrengst.

Je gaat samen met je (toekomstige) makelaar een belangrijk traject aan. Het is belangrijk dat je gevoel goed is en dat je vertrouwen hebt in de makelaar en zijn team. Het gaat immers om grote belangen, veel emoties en geld.

 6 punten waar je op moet letten:

  1. Is de offerte duidelijk? Geen verborgen kosten, alles inclusief btw? Zijn er intrekkingskosten?
  2. Met wie heb je gesproken? RMT-makelaar? Ervaring? Gevoel?
  3. Is het kantoor aangesloten bij de NVM? Vastgoedpro? Of VBO?
  4. Heeft het kantoor een goede naam, eigen binnendienst en fysiek kantoor?
  5. Is de afgegeven waarde onderbouwd/realistisch? 
  6. Is er een goed verkoopplan?

Kijk ook op onze veelgestelde vragenlijst voor het verschil tussen een RMT-makelaar en KMRT-makelaar etc. Heb je zelf verkoopplannen in de regio Eindhoven? Wij komen graag een keertje vrijblijvend bij je langs voor een verhelderend advies! Neem contact met ons op of laat een bericht achter zodat wij met jou contact kunnen opnemen.