Een nieuwe woning kopen: hier moet je op letten

Bij het kopen van een woning komt veel kijken. Hoe leuk het ook is, een nieuw huis kopen is ook spannend en soms zelfs overweldigend. Daarom helpen we je graag met wat tips zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een woning.

Een wensenlijstje

Om te vinden wat je echt zoekt, moet je weten wat je echt wilt. Kijk daarom kritisch naar wat je echt zoekt en nodig hebt in een nieuwe woning. We bedoelen niet alleen het aantal kamers en wel of geen tuin op het zuiden. Maar denk ook aan de voorzieningen die in de buurt aanwezig moeten zijn. Wil je bijvoorbeeld dichtbij een (basis)school of een winkelcentrum wonen? Of zoek je wat meer rust en woon je liever aan de rand van een stad of dorp? Maak een lijstje van je eisen en wensen en ga daarmee op pad.

Financiële feiten

Weet wat je te besteden hebt! Er is weinig teleurstellender dan wanneer je verliefd wordt op een huis en je er dan pas achter komt dat je het helemaal niet kunt betalen. Voorkom dit door je vooraf te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Zo weet je wat je aan hypotheek kunt krijgen en kun je daar je zoektocht op afstemmen.

Bekijk de buurt

De wijk waarin je woont bepaalt voor een groot deel hoe blij je bent met je nieuwe huis. Neem daarom de moeite om even door de buurt te lopen. Zie jij jezelf al met de nieuwe buren kletsen, naar het speeltuintje gaan of een buurtfeest bijwonen? Oftewel: past ook de buurt in jouw ideale plaatje?

Een kijkje in de toekomst

In de toekomst kijken kunnen we niet, maar je weet vast wel een beetje wat je plannen zijn. Misschien denken jullie aan gezinsuitbreiding of gaan er juist kinderen het huis uit? Of volg je een kappersopleiding en is je ultieme droom een eigen praktijk aan huis! Belangrijk om deze toekomstwensen en -plannen mee te nemen in de zoektocht naar je nieuwe huis. Zo weet je zeker dat je nieuwe woning ook in de toekomst bij je past.

Een tweede blik

Bekijk de woning minstens twee keer. En helemaal verstandig; neem een extra paar ogen mee! Bijvoorbeeld een vriend of een familielid. Zij zien net weer andere dingen of merken dingen op waar jij in je enthousiasme misschien overheen hebt gekeken.

Bouwkundig keurig? Of toch een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring kost tijd en geld, maar is zeker de moeite waard om te overwegen. Met een bouwkundige keuring weet je precies wat de staat van de woning is. Zeker bij een wat oudere woning is dit heel handig om van tevoren te weten.

Schakel een professional in

Last but not least: schakel de hulp van een aankoopmakelaar in! Wij helpen je graag met de zoektocht naar je perfecte woning. Maar ook als je deze al op het oog hebt staan we je bij
met een professionele blik, raad en advies. En vergeet onze onderhandelingsskills niet, zo weet je zeker dat je de perfecte woning tegen de beste prijs krijgt.

Wil je meer weten? Neem contact op of kom langs voor een kop koffie. We vertellen je er graag alles over!