energielabel 2021

Aanvraag energielabel in 2021

 In een nieuw jaar veranderen er altijd een aantal wetten en regels omtrent het kopen, verkopen of onderhouden van een huis. In 2021 is dat niet anders. Naast de overdrachtsbelasting gaat dit jaar ook het aanvragen van een energielabel op de schop. Hoe werkt het nu en wat moet je weten voor je je huis verkoopt?

Het energielabel

Elk huis heeft een energielabel. Hiermee wordt aangegeven hoe energiezuinig je huis is. Een beter keurmerk (ze lopen van A tot G) biedt veel voordelen voor geïnteresseerde kopers. Zo zegt het veel over de milieuvriendelijkheid van de woning en, zo geldt over het algemeen: hoe beter de beoordeling, hoe lager de energierekening. Huizen met A-label hebben bijvoorbeeld een moderne HR-ketel, isolerende beglazing en zonnepanelen.

Voorlopige beoordeling opvragen

Voordat je een energielabel aanvraagt, kun je heel makkelijk kijken voor welk energielabel je vermoedelijk in aanmerking komt – dit heet ‘het opvragen van een voorlopig energielabel’. Hier is het portaal van Rijksoverheid voor. Controleren is al goed, maar je kunt er geen garanties aan ontlenen. Tussentijdse renovaties en verbouwingen kunnen namelijk veel impact hebben op het label dat je kunt krijgen.

Nieuw in 2021: de energieadviseur bij je thuis

In het nieuwe jaar gaat dat aanvraagproces dus op de schop. Het keurmerk verandert dan namelijk van een Vereenvoudigd Energielabel (VEL) naar een uitgebreid energielabel. Waar voorheen een energieadviseur op basis van aangeleverde gegevens op afstand de keuring kon doen, moet hij of zij in 2021 hiervoor thuis langskomen. Bij het bezoek wordt er gekeken naar de aanwezige installaties zoals de cv-ketel, maar ook zaken als de isolatie van het dak en de muren. Met deze gegevens berekent de energieadviseur de benodigde energie voor het warmen, ventileren en koelen van de woning. Dit resulteert in een nauwkeuriger oordeel.

Hoeveel kost de aanvraag van een nieuw label?

De kosten met betrekking tot het aanvragen van een nieuw label zijn nog niet helemaal bekend, omdat het gaat om een nieuwe service. Vermoedelijk gaat het voor een eengezinswoning ongeveer €190,- kosten en €100,- voor een appartement (bron: Rijksoverheid). Maar dit kan per adviseur verschillen. Duidelijk is wel dat je verplicht bent een energielabel aan te vragen. Voor advertenties op bijvoorbeeld Funda is het dan ook niet meer mogelijk je huis te plaatsen zonder hierbij een energielabel aan te bieden.

Ik heb al een energielabel

Heb je minder dan 10 jaar geleden een vereenvoudigd label aangevraagd? Dan is deze gewoon nog geldig voor de verkoop van je huis. Het kan wel zo zijn dat een koper extra waarde hecht aan een uitgebreid energielabel. Of het verschil tussen de labels daadwerkelijk een verschil gaat maken in de ogen van de consument zal gedurende 2021 duidelijk worden.